Amistat i relació penedesenca

La unitat del Penedès


Mapa  del Penedes,
edita a principis de la dècada dels 80 per l'IEP

La I Exposició d'Art del Penedès va ser -en un acte públic i més enllà de declaracions de principis en publicacions periòdiques com la revista «Penedès»- la primera d'un grup d'iniciatives d'aquest caire que propugnaven la unitat penedesenca. 

Esdeveniments diversos i sovint externs al mateix Penedès van fer que no trobessin el reconeixement que cercaven. La divisió comarcal de Catalunya de la Generalitat Republicana va consagrar la partició del territori penedesenc en tres comarques i va retallar l'adscripció d'alguns municipis perimetrals del Penedès històric. 

La refermada imposició de l'estructura provincial a la postguerra va continuar mantenint una divisió arbitrària que només a partir dels anys seixanta es va veure sobreposada pel reconeixement de la unitat penedesenca en la denominació d'origen vitivinícola. 

Tot i això, les propostes de divisió territorial de la Generalitat als anys vuitanta van mantenir la tricefàlia del que ara anomenem Penedès històric, però l’IEP va mantenir la seva reivindicació i el seu Manifest del Penedès va encetar el 2004 una labor, concretada amb altres entitats en la Plataforma per una Vegueria Pròpia que finalment va arribar fins a la Llei de Vegueries i el reconeixement el 2017 de la Vegueria del Penedès.

JSB





Comentaris