Amistat i relació penedesenca

Les seccions

A través de les seccions s'ha dut a terme una tasca que ha estat diversa i en alguns casos amb interrupcions. Tot i que les seccions configuren bona part de la vida i activitats de l'IEP, i especialment ofereixen a la Junta Directiva propostes i iniciatives, a la vegada que assessoren el tema de publicacions. El seu mateix caire de lliure adscripció ha determinat els seus possibles daltabaixos que, per altra banda, sovint són habituals en aquest tipus d'agrupacions.

Joan Solé i Bordes. 



A data de 3 de juny de 2018, les seccions actives de l'IEP són:

Secció de Filatèlia, Numismàtica i Col·leccionisme
Les seves activitats en aquest 2018 han estat l'Exposició Filatèlica del 25è Aniversari de la Secció, amb mata-segells especial de 24 de gener de 2018.
Dissenyat per Carla Rovirosa.
Alumna de l'Escola Municipal d'Art Arsenal de Vilafranca del Penedès


També ha editat el llibre "Història Postal i Filatèlica de Vilafranca del Penedès" Escrit per Lluís Eroles i Joan Solé Bordes



Així mateix es va aprofitar l'exposició per fer un homenatge a Antoni Comes i Torregrossa primer autor d'un manual de filatèlia en català, per qual cosa es van emetre dos segells dedicats a l'autor i a la portada de la seva obra.



Secció Parlar Penedesenc
Han posat en marxa un nou web dedicat al lexic del Parlar Penedesenc. A més de realitzar reunions i tallers per continuar recollint noves paraules. També han dut a terme una activitat dedicada al "Parlar dels Pescadors", durant la darrera Fira del Mar de Calafell.







Comissió del Patrimoni Cultural del Vendrell:
A més de l'edició del ja tradicional calendari anual, han organitzat en el que portem d'any, tres conferències centrades en aspectes arquitectònics, dedicades a Josep M. Jujol, per la seva intervenció en l'església arxiprestal de Sant Salvador del Vendrell;  Josep Maria Barenys i Gambús  , qui va ser arquitecte municipal del Vendrell i Cèsar Martinelli arquitecte del celler noucentiste del Vendrell.  També han reivindicat la recuperació de la Via Augusta pel seu pas pel Vendrell i van organitzar una representació teatralitzada amb la intervenció del grup Septimània Seniores.





Secció d'Arts
Conferències sobre "L'art a les etiquetes del vi"; "La dona en el món de l'art i l'empresa: quatre exemples singulars"; "La dona i l'art, l'art i la dona". Així com una aproximació al retrats de dona a l'obra d'Anna Maria Almirall Germain. També ha organitzat una visita a l'Exposició MHC i a la Casa de les Punxes dins el Cicle Josep Puig i Cadafalch, arquitecte de Catalunya, en col·laboració amb la Secció d'Història; i la Ruta Modernista a Gelida. 


Quadre d'Anna Maria Almirall Germain


Secció d'Història
Ha portat a terme una constant labor en l'àmbit de les edicions amb la proposta de nombrosos treballs, així com la difusió de la informació bibliogràfica sobre temàtica històrica, a la vegada que ha promocionat conferències i la col•laboració amb altres entitats. El 1993 va emprendre la tasca de tirar endavant una bibliografia històrica penedesenca. 

Presentació del llibre "El Penedès a la Catalunya del Segle XXI"
amb Daniel Sancho i Ramon Arnabat, dos dels membres de la Secció d'Història
de l'IEP


Secció d'Arqueologia
Una de les seccions més actives. Cal destacar d'entre les activitats dels darrers mesos, la conferència: “Intervenció arqueològica a Cal Badia. Primera excavació del call jueu a Vilafranca?” a càrrec de Xavier Esteve, arqueòleg de Triade i cap de la Secció d'Arqueologia de l'IEP dins les jornades dedicades a "La presència dels jueus a Vilafranca". 
D'altre costat la publicació "La Kesse i el Kosse a la Font de la Canya" és un apropament per tots els públics a la vida quotidiana de dos infants íbers. 


La secció d'Història i la d'Arqueologia estàn preparant les XXVI Jornades d'Estudis Penedesencs, dedicades a les muralles; sota el títol "Muralles urbanes. Diàleg entre ciutat i patrimoni". Aquest activitat conformarà el seminari d'història de l'IEP de l'any 2018.

Incloure foto de la muralla de la seu de Vilafranca!!!!!!!!!

Penedesfera


Secció d'Excursionisme
Activa des de l'inici de la fundació de l'IEP. 
D'entre les darreres activitats que ha organitzat cal destacar la caminada per a recollir fons per a La Marato 2017 organtizada conjuntament amb el Centre Excursionista del Penedès i el Col·lectiu Ecologista "Bosc Verd"  

Foto de la Caminada 2016 organitzada per les mateixes entitats i amb la mateixa finalitat
Parc dels Talls de Vilobí. 


Secció de Toponímia
Al llarg dels anys han anat creant un fons de dades de gran valua al que es pot accedir a través del web Base de Dades Toponíma Penedès.  




Joan Solé i Bordes / Dolors Garcia i Martínez


Comentaris