Amistat i relació penedesenca

Els orígens.

IEP - Portada Revista Olerdulae - Història de l'IEP - Els Origens
Portada de la Revista "Olerdulae"
1 de novembre de 1976 


"El paper de la revista Olerdulae"

El setembre de l'any 1976 s'inicia la publicació de la revista "Olerdulae", fundada per Joan Solé i Bordes, a instància de Josep Parera i Ripoll president del Museu de Vilafranca i de Joan Tarrada i Massanell, secretari.



“Olerdulae” serà el mitjà de comunicació  que complirà amb una funció essencial: fer arribar a la societat la necessitat de l’existència d’un centre d’estudis, l’abast territorial del quals fos el Penedès Històric. 






"Els premis Sant Raimon de Penyafort de 1976 i el cinquentenari de la conferència del 1926 del Dr. Estalella"

Dr. Josep Estalella

Arran la convocatòria anual dels premis Sant Raimon de Penyafort del 1976 de Museu de Vilafranca, i amb l'impuls de la revista "Olerdulae" es produiran dues  trobades amb motiu del cinquantenari de la conferència que el 1926 havia realitzat el Dr. Josep Estalella com a part de l'Exposició d'Art del Penedès. 


D'aquestes reunions, en les quals hi participen representants de l'Arxiu Arbocenc, del Centre d'Estudis de la Biblioteca Museu Balaguer de Vilanova, de l'Equip de Recerca de Gelida, del Grup d'Estudis Sitgetans, de la Institució Cultural La Llar de Sant Sadurní, del Museu del Vendrell i del Museu de Vilafranca del Penedès i d'altres persones que participen a títol particular, sorgeix la decisió de crear una entitat dedicada als estudis penedesencs.


Qui va proposar el nom d'Institut d'Estudis Penedesencs?


Havia sigut el Dr. Estalella qui havia exposat ja en aquell any de 1926 l' anhel de la creació de l'Institut d'Estudis Penedesencs, un projecte que el 1977  esdevindria una realitat,  amb el nom que ell mateix havia proposat.



DGM

Comentaris